Lancia keert terug met elektrische Stratos-lookalike

DE REDACTIE

/

/

Lancia wordt al enkele jaren enkel in Italië verkocht, maar de geruchten over een terugkeer als puur elektrisch merk bleven de afgelopen jaren aanhouden. Die lijkt er nut ook te komen, met deze Lancia Pu+Ra HPE als eerste wapenfeit. Een studiemodel, weliswaar, maar de voorbode van meer.

Wie de geschiedenis van Lancia kent, ziet uiteraard de gelijkenis met de Stratos, maar er zitten ook stukjes Aurelia en Flaminia in dit model. De concept car draagt de naam Lancia Pu+Ra HPE: “Pu+Ra” verwijst naar de nieuwe, pure en radicale designtaal van het merk, terwijl HPE staat voor High Performance Electric, voor een auto die tegelijkertijd eco-duurzaam, opwindend en geëvolueerd is. Het acroniem HPE werd voor het eerst gebruikt in de jaren 1970 voor Lancia Beta, en stond toen voor “High Performance Estate”, een symbool van sportiviteit en functionaliteit.

De wagen draagt de elektrische strategie van het merk uit, eentje die bestaat uit volgende kenmerken:

– een bereik van meer dan 700 km

– laadtijd van iets meer dan 10 minuten

– energieverbruik van minder dan 10 kWh per 100 km

– een reeks aerodynamische kenmerken: laag dak, slanke digitale buitenspiegels, aerodynamische wielen*, drie beschermingsplaten vooraan en aerodynamica

Begin van een elektrisch verhaal

In lijn met Stellantis’ elektrificatiestrategie zal Lancia in 2024 de nieuwe Ypsilon lanceren, in zowel hybride als elektrische versies, vanaf 2026 zullen alleen nog 100% elektrische auto’s worden gelanceerd en vanaf 2028, gelijktijdig met de komst van de nieuwe Delta, zal het merk uitsluitend elektrische modellen verkopen.