Wat is de invloed van een vollere batterij op de laadsnelheid bij AC-laden?

DE REDACTIE

/

/

Het fenomeen van verminderde laadsnelheid bij een vollere batterij is bekend bij veel eigenaren van elektrische auto’s, vooral bij snelladers. Maar geldt dit ook voor AC-laden?

Bij AC-laden, via een thuislaadpaal of openbare laadpaal, hoef je je minder zorgen te maken over aanzienlijk verminderde laadsnelheden naarmate de batterij voller raakt. Hoewel het dezelfde batterij is, is het verschil in laadsnelheid bij AC-laden veel minder significant.

Minder aanzienlijk verschil bij AC-laden

Het verschil in laadvermogen is al lager bij wisselstroom (AC) in vergelijking met gelijkstroom (DC). Je zult merken dat het laadproces gelijkmatiger verloopt tijdens het laden met wisselstroom. Terwijl de laadsnelheid bij een snellader van meer dan 200 kW op het hoogtepunt kan dalen tot slechts 30 of 40 kW tegen het einde van het laadproces, is het verschil bij AC-laden veel kleiner. Bij een AC-laadvermogen van maximaal 11 kW zie je mogelijk een daling van elf naar zeven of acht kW. Hoewel er bij het laden met 22 kW wisselstroom soms wel een merkbare afname van laadvermogen is bij een hoger batterijniveau.

Verschil tussen AC-laden en DC-laden

In een ander artikel hebben we het verschil tussen laden met wisselstroom (AC) en gelijkstroom (DC) besproken, evenals factoren die van invloed zijn op de laadsnelheid. Het belangrijkste verschil is de stroomrichting: bij wisselstroom wisselt de stroomrichting meerdere keren per seconde, terwijl bij gelijkstroom de stroomrichting constant is. Thuis- en openbaar laden gebeurt meestal met wisselstroom, waarbij een omvormer in de elektrische auto de stroom omzet in gelijkstroom voor de batterij. Deze omvormer heeft een vermogen van 7 kW, 11 kW of 22 kW, afhankelijk van het voertuig. Snelladers hebben een grotere omvormer met een hogere capaciteit, waardoor vermogens van 175 kW, 350 kW of zelfs meer mogelijk zijn. De beperkende factor is vaak de laadcapaciteit van de auto-batterij binnen een bepaalde tijd, die (soms aanzienlijk) afneemt naarmate de batterij voller raakt.

Conclusie

Kortom, hoewel er enig verschil is in laadsnelheid bij een vollere batterij, is dit effect veel minder merkbaar bij AC-laden in vergelijking met snelladen met gelijkstroom.

Wat is het verschil tussen AC en DC-laden?