Texas introduceert een jaarlijkse belasting op elektrische voertuigen

DE REDACTIE

/

/

In Texas is de EV-belasting nu een feit. Eigenaars van elektrische auto’s zullen vanaf 1 september een jaarlijkse belasting van $200 moeten betalen bij het vernieuwen van hun registratie, bovenop de bestaande vernieuwingstaks van $200 voor alle voertuigen.

Deze belastingmaatregel is een reactie op de zorgen over het verlies van inkomsten uit belastingen op fossiele brandstoffen tijdens de overgang naar groene energie. Verschillende staten en andere landen, waaronder Australië en Zwitserland, hebben vergelijkbare overwegingen gemaakt. Nu heeft de staat Texas dus een stap in die richting gezet.

De opbrengst van de EV-belasting zal worden gebruikt voor de financiering van de staatssnelwegen, vergelijkbaar met de $0,20 belasting per gallon (3,8 L) brandstof. Volgens Terry Canales, een vertegenwoordiger van de staat, is dit een rechtvaardige bijdrage om ervoor te zorgen dat mensen hun eerlijke deel bijdragen en dat er voldoende financiering is voor het behoud en onderhoud van de wegen in de toekomst.

Belasting vs. kilometerheffing

Hoewel deze belastingmaatregel naar verwachting veel minder zal opbrengen dan de belasting op olie (38 miljoen dollar versus 3,8 miljard dollar), is het individuele aandeel hoger. Volgens het EPA en de Federal Highway Administration betalen bestuurders van voertuigen met een verbrandingsmotor gemiddeld het equivalent van $130 aan belastingen. Een kilometerheffing op basis van het aantal gereden kilometers zou mogelijk passender zijn geweest.

Al met al is het duidelijk dat elektrische voertuigen in Texas nu onderhevig zijn aan een extra financiële last, terwijl alternatieve benaderingen mogelijk effectiever zouden kunnen zijn om de inkomsten voor wegonderhoud en -verbetering veilig te stellen.