Renault is bezig met ontwikkeling van betaalbare elektrische auto

DE REDACTIE

/

/

Elektrische auto’s met een betaalbaar prijskaartje blijven een zeldzaamheid. Momenteel is het meest voordelige model de Dacia Spring, verkrijgbaar voor slechts € 20.990 (incl. BTW). Renault is nu ook bezig met plannen voor een elektrisch voertuig dat onder de € 23.000 geprijsd zal zijn, waarmee ze een nieuwe betaalbare optie op de markt willen brengen.

Renault is bezig met de ontwikkeling van een elektrische auto die minder dan € 23.000 gaat kosten, meldt Autocar. Luca de Meo, de voorzitter van de groep, heeft tijdens een evenement van de Financial Times deze aankondiging gedaan. Het nieuwe model zal naar verwachting de concurrentie aangaan met de Volkswagen ID.1, die pas in 2026 zal worden onthuld en rond dezelfde tijd in productie zal gaan. De lancering van dit nieuwe model zal de verkoopvolumes van elektrische voertuigen vergroten en de markt toegankelijker maken.

Kei-auto

Luca de Meo heeft de Japanse kei-auto’s als inspiratiebron genoemd, die meer dan een derde van de nieuwe voertuigen in Japan vertegenwoordigen. Deze kei-auto’s hebben een maximale lengte van 3,40 meter en een breedte van 1,48 meter, maar kunnen tot twee meter hoog zijn om de beperkte ruimte op de wegen in Japan optimaal te benutten.

De Meo heeft interesse getoond in het vertalen van het concept van kei-auto’s naar een Europees kader, met als doel “efficiënte, respectvolle en mensgerichte mobiliteit” te bevorderen. Hij gelooft dat de EU-autoriteiten een vergelijkbare categorie voertuigen zullen creëren als de kei-auto’s in Japan.

Regelgeving

Er wordt gesuggereerd dat Renault mogelijk steun van de overheid nodig heeft om de genoemde prijs te kunnen realiseren, vergelijkbaar met de lagere belastingen en heffingen voor kei-auto’s in Japan. De Meo, tevens voorzitter van de European Automobile Manufacturers Association (ACEA), impliceerde dat hij mogelijk invloed kan uitoefenen op de EU-regelgeving om steun te krijgen voor kleine elektrische voertuigen.

CMF-B-EV-platform

Het instapmodel van Renault zal waarschijnlijk gebaseerd zijn op het CMF-B-EV-platform, dat ook wordt gebruikt voor de elektrische Renault 5 en de Alpine A290. De 3,73 meter lange Dacia Spring kan ook dienen als inspiratiebron voor dit nieuwe model, waarvan de basisversie ongeveer € 21.000 kost.

Met de lancering van deze betaalbare elektrische auto hoopt Renault elektrisch rijden voor een breder publiek toegankelijk te maken en de concurrentie aan te gaan met de Volkswagen ID.1.

Prijsbreker: Volkswagen wil EV onder de 25.000 euro