De 5 belangrijkste voordelen van slim thuisladen van EV’s

DE REDACTIE

/

/

Elektrische voertuigen nemen een steeds prominentere plaats in op onze wegen. Dat zorgt ervoor dat ook de vraag naar laadinfrastructuur steeds groter wordt. Meer bepaald naar slimme laadinfrastructuur.

Slim laden is een opkomend concept dat de gebruikerservaring van het opladen van je EV verbetert door inzicht te verschaffen in uw laadgedrag en het energieverbruik. Hierdoor kunnen bestuurders het laadproces onder controle houden. Het kan ook helpen de kosten te optimaliseren door de laadpaal de opdracht te geven om enkel op bepaalde momenten op te laden (daltarief etc.). In dit artikel bespreken we de vijf belangrijkste voordelen van slim laden en onderzoeken we hoe ze de efficiëntie, het gemak en de kosteneffectiviteit kunnen verbeteren.

Is het slim opladen van een EV voordelig?

Over het algemeen zijn laadpalen niet goedkoop, zeker niet wanneer ze over een slimme laadfunctie beschikken. Je kunt je begrijpelijkerwijs afvragen of de extra kosten het echt waard zijn. Zoals we hieronder zullen zien, is het antwoord waarschijnlijk ja.
Omdat een slimme laadpaal verbonden is met het internet, kunt u het laadproces van uw auto beheren en onder controle houden. Zo kunt u ervoor zorgen dat het opladen zich aanpast aan uw behoeften en er zijn zelfs manieren om uw elektriciteitsrekening te verlagen. Laten we wat dieper ingaan op de 5 belangrijkste voordelen van slim laden.

Wat zijn de voordelen van EV smart charging?

De connectiviteit van een slimme laadpaal biedt een reeks voordelen, van verbeterde controle en inzicht tot het automatisch balanceren van het energieverbruik en, in de toekomst, zelfs de opslag van elektriciteit.

  1. Connectiviteit van laadpalen
    Hoewel slimme laadpalen sterk kunnen verschillen in hun specifieke kenmerken, hebben ze allemaal één aspect gemeen: de mogelijkheid om een draadloze verbinding tot stand te brengen tussen een voertuig en een laadpaal. Dit wordt mogelijk gemaakt door de in de laadpaal ingebouwde software, en wordt meestal aangevuld met een internetverbinding waarmee de gebruiker de laadpaal op afstand kan bedienen via een mobiele app. Deze connectiviteit biedt vele mogelijkheden om het laadproces te optimaliseren.
  2. Uw energiestroom in evenwicht brengen
    Het opladen van een EV belast het elektrische circuit in uw huis aanzienlijk. Als dit niet goed wordt beheerd, kan het circuit overbelast raken.
    Dynamische belastingsbalancering of dynamic load balancing is een slimme laadfunctie waarmee een laadpaal voortdurend de stroombelasting op het circuit kan controleren en de beschikbare capaciteit intelligent kan verdelen om overbelasting te voorkomen. Op die manier kan een EV worden opgeladen zonder dat de stroomproblemen, zelfs als veel andere energie-intensieve apparaten zijn ingeschakeld, bijvoorbeeld ‘s avonds of ‘s ochtends.
    In die gevallen kan dynamic load balancing automatisch het stroomverbruik van uw EV verlagen om capaciteit vrij te maken voor andere apparaten. Zodra deze zijn uitgeschakeld, kan het laadvermogen weer normaal worden. Als u meer dan één EV bezit, kunt u met dynamic load balancing prioriteit geven aan één auto, zodat die als eerste wordt opgeladen.
  3. De capaciteit van uw EV-batterij benutten
    Terwijl de batterij van uw EV momenteel slechts een plaats is om elektriciteit op te slaan voor het rijden, kan hij in de toekomst een energiebron zijn voor uw elektriciteitsnet, door elektriciteit terug te voeren naar het net. Deze technologie wordt vehicle-to-grid (V2G) genoemd en verwijst naar bidirectionele energiestromen tussen een EV en het elektriciteitsnet.
    Een variant van vehicle-to-grid is vehicle-to-home (V2H), waarbij een EV kan worden gebruikt als energiebron voor een individuele woning. Met V2H kunt u de stroom die u van het net gebruikt aanvullen of verminderen en in plaats daarvan vertrouwen op de stroom die in de batterij van uw auto is opgeslagen.
    Zo kunt u V2H gebruiken om sommige apparaten in uw huis tijdens piekuren van stroom te voorzien, zodat u geen dure elektriciteit van het elektriciteitsnet hoeft te gebruiken. Vervolgens kunt u de batterij van uw EV opladen tijdens daluren, wanneer de prijzen lager zijn.
    V2H zal vooral nuttig zijn voor bestuurders die een accu willen installeren – in plaats van een dure speciale thuisbatterij te kopen en te betalen voor de installatie, kunnen ze gewoon gebruik maken van de bestaande accu van hun EV.
  4. Optimaliseer duurzaam energiegebruik
    Een veel voorkomende overweging voor EV-rijders die ook hun eigen energie opwekken door bijvoorbeeld zonnepanelen, is of ze die elektriciteit kunnen gebruiken om hun auto op te laden. Slim laden kan u helpen het gebruik van lokaal opgewekte energie te optimaliseren, doordat u eenvoudig kunt bepalen waar de energie voor uw auto vandaan komt.
    U kunt bijvoorbeeld het opladen ‘s middags plannen, zodat de elektriciteit voor uw EV gegarandeerd duurzaam is opgewekt. Naast het verminderen van je ecologische voetafdruk, kan het gebruik van je eigen energie je ook helpen kosten te besparen, doordat je minder energie van het net hoeft te kopen.
  5. Besparen op elektriciteitskosten
    Hoewel de installatie van een slimme laadpaal een zekere investering vergt, zijn er tal van functies die aanzienlijke kostenbesparingen kunnen opleveren tijdens de levensduur van de lader. Door inzicht te geven in het laadproces en het energieverbruik, kunt u met een slimme laadpaal uw elektriciteitsverbruik beheren en opladen op momenten dat u kunt besparen op uw elektriciteitsrekening. Dit gaat verder dan inzichten, potentiële automatisering in de toekomst zou u in staat kunnen stellen uw elektriciteitsverbruik automatisch te optimaliseren.
    Opladen tijdens daluren
    Door het opladen op specifieke tijden te plannen, kunt u profiteren van daluren, afhankelijk van uw locatie, energieleverancier en contract. Deze worden gebruikt om consumenten te stimuleren hun energievraag te verschuiven naar rustigere tijden, wanneer er minder druk is op het net, en zijn meestal ‘s nachts en tijdens het weekend beschikbaar. Het regelmatig opladen van je EV tijdens deze rustige tijden kan een aanzienlijke besparing opleveren.
    Aanpassingen aan de meterkast vermijden
    Een andere manier waarop smart charging de kosten kan drukken is met dynamic load balancing. Omdat deze functie het stroomverbruik van een EV tijdens het opladen kan aanpassen, kunt u uw bestaande meterkast en elektrische circuits blijven gebruiken, zonder deze te moeten upgraden naar krachtigere exemplaren. Dat voorkomt niet alleen de aanschafkosten van een nieuwe meterkast, maar ook de noodzaak van dure installatiewerkzaamheden door een elektricien en mogelijk hogere maandelijkse aansluitkosten van uw energieleverancier.
    Energie opslaan
    Tot slot lijkt de toekomstige vehicle-to-grid beloftevol voor kostenbesparing, doordat u kunt vertrouwen op de batterij van uw EV om stroom te leveren aan het net, of aan uw huis, in het geval van vehicle-to-home. Terwijl V2G en V2H nog in ontwikkeling zijn, betekent de connectiviteit van slimme laders dat ze in een later stadium kunnen worden opgewaardeerd om deze nieuwe functies te ondersteunen, zelfs als ze er vandaag nog niet mee zijn uitgerust.
    Omdat efficiëntie en gemak steeds belangrijker worden voor huiseigenaren, biedt slim laden een aantrekkelijk instrument om het laden van EV’s gemakkelijk te beheren en het energieverbruik onder controle te houden.
    Als u meer wilt weten over de verschillende slimme oplaadfuncties, bekijk dan onze diepgaande artikels over dit onderwerp. Of lees ons artikel over het kostenbesparingspotentieel van slim laden om te ontdekken hoe het u kan helpen uw EV zo kostenefficiënt mogelijk op te laden.

Thuis een laadpaal installeren: Wie kan dit doen?

Hoe installeer je thuis een laadpaal? + tips