Bij het kiezen van een elektrische auto, zijn er verschillende opties en uitrustingsmogelijkheden beschikbaar om het comfort, design en de prestaties te verbeteren. Aangezien elektrische voertuigen vaak al vanaf het begin van het gamma standaard uitgerust zijn met hoogwaardige uitrusting, is het belangrijk om de voordelen van elke beschikbare optie te begrijpen. We leggen de voordelen uit van de opties die algemeen beschikbaar zijn en waar je zeker rekening mee dient te houden.
- Warmtepomp: De meeste recente elektrische auto’s zijn standaard uitgerust met een warmtepomp, die zuiniger is dan een conventioneel verwarmings- en airconditioningsysteem. Ingesteld op 20 graden bij koud weer verbruikt een warmtepomp gemiddeld minder dan 500 watt, tegenover 2.000 tot 4.000 watt voor een conventioneel verwarmingssysteem. Deze functie zorgt voor een optimaal energieverbruik in zowel winter als zomer, waardoor je autonomie beter behouden blijft.
- Verwarmde stoelen: Verwarmde voorstoelen zorgen voor directe warmte en besparen energie in de winter. Deze optie voorkomt dat de verwarming moet worden aangezet om de hele wagen te verwarmen. Dit wordt over het algemeen niet standaard aangeboden op instapmodellen. Sommige modellen bieden zelfs verwarmde achterstoelen en een verwarmd stuurwiel voor extra comfort in koude weersomstandigheden.
- Preconditioning: Preconditionering is een standaardfunctie op de meeste elektrische modellen en stelt je in staat om de verwarming of airconditioning van de auto te programmeren terwijl deze is aangesloten op een oplaadpunt. Hierdoor kun je genieten van optimaal comfort zonder verlies van bereik, of het nu tijdens hittegolven of extreme kou is.
- Rijhulpsystemen: Voor bestuurders zijn er diverse rijhulpsystemen beschikbaar, zoals lane-keeping assist en adaptieve cruise control. Deze kunnen standaard worden geleverd op topmodellen, maar zijn meestal ook beschikbaar als optie bij de instapmodellen.
- Android Auto en Apple CarPlay: Bijna alle elektrische auto’s worden geleverd met een infotainmentsysteem dat compatibel is met Android Auto en Apple CarPlay. Hiermee kun je je smartphone aansluiten en gebruikmaken van betrouwbare navigatie-apps zoals Waze of Google Maps, waardoor je real-time informatie hebt over de resterende afstand en het geschatte bereik van je auto.
- Laadcapaciteit: Hoewel veel elektrische auto’s standaard zijn uitgerust met snellaadaansluitingen, is het belangrijk om te controleren of deze functie aanwezig is als je regelmatig lange afstanden wilt afleggen. Een hoger laadvermogen zorgt voor sneller opladen. Hetzelfde geldt voor thuisladen met wisselstroom. Sommige constructeurs voorzien alleen boordladers met het minimum (3 kW), en laders met een hoger vermogen (7, 11 of 22 kW) als optie.
- Laadkabels: Fabrikanten leveren meestal een laadkabel mee waarmee je de auto kan opladen via een conventioneel stopcontact. Handig om thuis aan te sluiten als je geen eigen laadpaal hebt, maar onderweg vaak nutteloos.Echter, voor het opladen bij AC-laadpunten onderweg, heb je mogelijk een type 2-kabel nodig, die als optie verkrijgbaar is.
- Oplaadpunten: Bij de aanschaf van een nieuwe elektrische auto worden vaak optionele aanbiedingen geleverd in samenwerking met installateurs om je te helpen bij het installeren van een thuislaadoplossing. Deze aanbiedingen kunnen aantrekkelijke tarieven bevatten voor het oplaadpunt en de installatie. Hou er rekening mee dat je bij de installatie van een slimme laadpaal thuis, een belastingvermindering kan krijgen van € 1.750.
>> De 5 belangrijkste voordelen van slim thuisladen - Velgen: Hoewel grotere en mooiere velgen verleidelijk kunnen zijn, moet je er rekening mee houden dat ze invloed hebben op het bereik van de auto en hogere onderhoudskosten met zich mee kunnen brengen.
Geniet optimaal van je elektrische auto door de juiste opties en uitrusting te selecteren die passen bij jouw behoeften en voorkeuren.