Het komt weleens voor: je bent aan het opladen en iemand met haast wil ook gebruik maken van de laadpaal. Maar kan die persoon de laadkabel loskoppelen en zelf opladen? Hoewel het verleidelijk is om zo voor te dringen bij het opladen van je auto, hoef je je gelukkig geen zorgen te maken. Zowel de beveiliging van de auto als de laadkabel zijn goed geregeld.
Dubbele beveiliging
Bij een openbare laadpaal en thuis bij de wallbox is de laadkabel gelukkig goed beveiligd. Je kunt de kabel pas loskoppelen wanneer het laadproces is voltooid. Dit kan op twee manieren. Meestal kun je de kabel losmaken met behulp van een knop naast de stekkerverbinding in de auto. Hiervoor moet echter eerst de auto ontgrendeld worden, wat betekent dat je de sleutel bij je moet hebben. Alleen de bestuurder van de auto kan dus het opladen stoppen. Een andere methode is door je laadpas (die het opladen heeft gestart) weer bij het display van het laadstation te houden. Als je op die manier bent begonnen met opladen, kun je het proces ook stoppen via je laad-app. Op die manier wordt voorkomen dat anderen het opladen van je auto kunnen stoppen, evenals het ongeautoriseerd loskoppelen en meenemen van je laadkabel.
De uitzondering
Er is echter één uitzondering waarbij iemand de laadsessie kan overnemen. Als je je auto oplaadt via een normaal stopcontact, kan iedereen de stekker eruit trekken. Dus als je bijvoorbeeld aan het opladen bent naast je garage en een huisgenoot wil het gras maaien en vergeet de stekker weer terug te plaatsen… dan kan dat tot een teleurstelling leiden. Hoewel het opladen via een stopcontact langzamer gaat, moet de stekker wel altijd aangesloten zijn!
Vertrekken met een aangesloten stekker?
Overigens zal je elektrische auto niet kunnen rijden zolang de stekker nog is aangesloten. Dit is een belangrijk verschil met conventionele benzine- of dieselauto’s, die wel kunnen starten en wegrijden terwijl de tankslang nog in de vulopening zit, met alle gevolgen vandien…