Met de steeds groeiende populariteit van elektrische auto’s rijst ook de vraag bij huurders of ze het recht hebben om een laadpaal te laten installeren bij hun woning. Wie draagt de kosten voor zo’n laadpaal en hoe zit het met de brandverzekering? In dit artikel duiken we in de wetgeving en geven we antwoord op deze vragen.
De verhuurder is niet verplicht een laadpaal te voorzien
Het is belangrijk om te beseffen dat de verhuurder van je appartement of woning niet wettelijk verplicht is om een elektrische laadpaal te voorzien, zelfs als jij als huurder een elektrische auto hebt. Als huurder kun je dus niet eisen dat de verhuurder een laadpaal plaatst. Natuurlijk kun je het altijd vriendelijk vragen, eventueel met overtuigende argumenten. Het is goed mogelijk dat laadpalen in de toekomst een veelvoorkomend kenmerk worden in huurwoningen.
Een eigen laadpaal installeren? Vraag toestemming!
Als je werkgever je een elektrische bedrijfswagen ter beschikking stelt of als je er zelf een koopt, wil je uiteraard je auto kunnen opladen. Als huurder moet je de uitdrukkelijke toestemming van je verhuurder krijgen om zelf of via je werkgever of leasemaatschappij een laadpaal te installeren bij je huurwoning.
Duidelijke afspraken zijn essentieel
Indien de verhuurder je verzoek goedkeurt, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken en deze schriftelijk vast te leggen in een overeenkomst. De verhuurder moet expliciet toestemming geven voor het plaatsen van de laadpaal en de exacte locatie ervan vaststellen. De kosten voor het laadpunt en de installatie zijn voor rekening van de huurder. Deze afspraken moeten duidelijk worden vermeld om latere geschillen te voorkomen.
Brandverzekering en dekking van de laadpaal
Het is raadzaam om je verzekeraar op de hoogte te stellen van de geïnstalleerde laadpaal. In de meeste gevallen heeft dit geen invloed op je verzekeringspremie. De brandverzekering dekt de laadpaal automatisch in geval van brand of waterschade.
Let op: defecten zijn niet altijd gedekt
Het is echter belangrijk om te weten dat eventuele schade als gevolg van een storing in de laadpaal niet gedekt is door de brandverzekering. Als de laadpaal defect raakt en dit resulteert in een brand in de woning, wordt de schade aan de laadpaal niet vergoed. De gevolgschade aan de woning als gevolg van het defect kan echter wel worden gedekt. Raadpleeg je verzekeringsmaatschappij voor meer informatie over je specifieke polisvoorwaarden.