Het antwoord is heel simpel: ja! Via een wallbox of laadpaal kan je heel gemakkelijk en veilig je EV thuis opladen. Je neemt wel best een aantal regels in acht.
De eerste regel is misschien wel de belangrijkste: maak gebruik van een gecertificeerde laadpaal, laad niet op via het stopcontact. Dit duurt immers niet alleen een eeuwigheid, het kan ook oververhitten door zo lang en zo intens belast te worden, met alle noodlottige gevolgen van dien, of dat de zekeringen springen.
Je hebt speciale tussenstukken die je tussen je laadkabel en het stopcontact kan plaatsen die het risico verminderen en de laadsnelheid iets verhogen, maar nooit genoeg om de batterij van een gemiddelde EV op een nachtje op te laden.
Welke factoren bepalen de laadsnelheid van een EV?
Een EV laad je met andere woorden best op via een laadpaal die door een gecertificeerde installateur wordt geplaatst. Deze kijkt immers na of je elektriciteitsnetwerk in orde is en (veilig) voldoende elektriciteit kan leveren voor je laadinstallatie.
Indien nodig worden er aanpassingen uitgevoerd zodat een laadsessie veilig verloopt of kan je aansluiting geüpgraded worden, waardoor je meer elektriciteit binnentrekt en aan een hogere snelheid kan laden.
Altijd buiten laden wanneer je kan
Een tweede voordeel van een laadpaal, is dat je slim kan gaan laden. Zo is thuisladen niet alleen veilig voor je huis, maar ook voor je portemonnee.
Je kan bijvoorbeeld instellen dat je EV enkel laadt tijdens de nacht, in het voordelige daltarief, of gratis tijdens de dag wanneer je zonnepanelen elektriciteit produceren. Of je kan de elektriciteit laten doorfactureren naar je werkgever. Nog handiger!
Nog een tip is om – indien mogelijk – je laadpunt buiten te laten installeren en je wagen op de oprit te parkeren tijdens het laden. Bij een defect aan je batterij, kan je accu immers een door de verhoogde temperatuur tijdens het laden een zogenaamde thermal runway veroorzaken, waardoor hij door een chemische reactie ontbrandt.
Dit zijn hevige, moeilijk te blussen branden. Ze komen uiterst zelden voor – in tegenstelling tot wat gedacht wordt, gebeuren er immers meer autobranden bij wagens met een verbrandingsmotoren dan bij EV’s – maar als het gebeurt, liever buiten dan binnen, net onder of naast je woon- of slaapkamer.