Of u nu uw auto thuis oplaadt of gebruik maakt van een openbaar laadstation, het opladen van uw EV gaat meestal hand in hand met een laadapp op uw smartphone of een fysieke laadpas. Tegenwoordig zijn er enorm veel verschillende laadapps met verschillende functies, mogelijkheden en gebruiksmogelijkheden. Hoe vind je de weg in de jungle van laadapps? Hieronder leggen we de belangrijkste verschillen tussen elke soort uit.
1. Openbare laadapps
De laadapp waar de meeste mensen spontaan aan denken is eigenlijk een openbare laadpaalzoeker. Deze apps bestaan meestal uit een kaart die alle laadpunten in een bepaald gebied weergeeft, met daarnaast de info over het type laadpunt en het aantal. De meeste van die apps kunnen gratis of tegen een kleine kost gedownload worden.
Google Maps en Apple Kaarten tonen ook de oplaadpunten in je omgeving, maar deze missen meestal belangrijke details zoals de status van een laadpaal, de prijs, de kaarten die de paal accepteert en de beschikbaarheid. Dat maakt hen een minder betrouwbare optie, bij het laden onderweg of het plannen van je rit.
Beschikbaarheid in real time
Een belangrijk aspect bij elektrisch rijden, vooral bij langere afstanden, is de beschikbaarheid van laadpunten op uw route. Wachten tot uw voorganger klaar is met laden aan het laadpunt, kan uw rit aanzienlijk verlengen. Zelfs laden bij een snel laadstation duurt gemakkelijk 15-20 minuten, het is dus handig en nuttig om vooraf te weten of de laadpaal vrij is.
Door een laadapp kan u dus de beschikbaarheid van de laadpalen op uw route controleren. Indien ze bezet zijn, kan de app u helpen u het dichtstbijzijnde alternatief te tonen, dat past bij de door u gekozen route.
Actuele status
Naast de beschikbaarheid, is ook de status van een laadpunt belangrijk om rekening mee te houden bij het plannen van een laadstop. Net als andere apparaten, kunnen laadpunten uitvallen door hardware- of softwarefouten of door problemen met het elektriciteitsnet. In beide gevallen is het een frustrerende en soms stressvolle ervaring als je bij een laadpunt toekomt en merkt dat het niet werkt. Ook deze info wordt in real time opgenomen in de laadapp en laat u dus weten of het laadpunt al dan niet operationeel is.
Te verwachten kosten
Hoewel de meeste bestuurders hun elektrische wagen thuis opladen voor dagelijks gebruik, is laden onderweg vaak nodig voor de langere ritten. Over het algemeen kost openbaar laden meer dan thuis opladen. De exploitant van het laadpunt rekent immers ook nog marge bovenop de kosten van de gebruikte elektriciteit. Aangezien de kosten verschillen per aanbieder, is het nuttig om van tevoren de prijzen te controleren en voor de meest voordelige optie te kiezen.
Met één druk op de knop kan de laadapp informatie geven over de tarieven, zodat u ze gemakkelijk kan vergelijken met andere laadpunten. Als u meerdere laadpunten langs uw route beschikbaar zijn en u nog voldoende bereik hebt, zou u dus kunnen beslissen om te kiezen voor het goedkoopste laadpunt in plaats van het dichtstbijzijnde laadpunt.
De laadkosten zijn vooral van belang als u van plan bent om DC (gelijkstroom) te laden, gezien dit aanzienlijk duurder is dan het langzamere AC (wisselstroom) laden. Ook dit kan u vooraf controleren via de app.
Laadsnelheid
De laadsnelheid kan ook aanzienlijk verschillen tussen de verschillende openbare laadpunten. Terwijl een AC-laadpunt een auto doorgaans in een paar uur kan opladen, kan een DC-snellader een EV in slechts 15 minuten opladen.
Beide hebben hun voordelen en de meest optimale laadsnelheid hangt af van de behoeften op dat bepaald moment. Een laadapp maakt het u makkelijk om een lader te vinden met de gewenste snelheid. Met de sommige apps kan je namelijk zoeken naar laadpunten met een specifiek vermogen of snelheid.
Waarom laadsnelheid belangrijker is dan rijbereik?
Wat is het verschil tussen AC en DC-laden?
Laadervaringen en beoordelingen
Naast de praktische informatie over de functionaliteit van een laadpunt, geeft de laadapp ook de mogelijkheid om de ervaringen van andere EV-rijders bij een specifiek laadpunt te lezen bij de reviews. Zo ontdek je aspecten over het laadpunt, die je anders misschien niet zou weten, zoals terugkerende problemen of welke andere diensten de laadlocatie aanbiedt. Bij het eerder aangehaalde voorbeeld van vakantieritten, kan u via de reviews nagaan of er bij de locatie van het laadpunt, toiletten, automaten of bijvoorbeeld een wegrestaurant is.
2. Thuislaadapps
Naast openbare laadapps die vooral dienen voor het vinden van openbare laadpunten, geven thuislaadapps je controle over je eigen laadpunt thuis. Ze zijn meestal ontwikkeld door de leverancier van uw laadpaal. Net als bij de openbare laadapps, geven ze inzicht in het laadproces en kan u de status van uw laadsessie controleren, het elektriciteitsverbruik beheren en inzicht krijgen in de verzamelde gegevens van het energieverbruik.
Met een druk op uw smartphone ken u de vele functies van uw laadpaal beheren en dus controleren. U kan bijvoorbeeld de laadsessie vanop afstand starten en stoppen, laadsessies plannen, herinneringen instellen, meldingen ontvangen en het elektriciteitsverbruik in real time volgen. Al deze functies zijn zeer nuttig als eigenaar van een laadpunt thuis, maar vooral omdat u zo het laden tijdens piekmomenten kan vermijden.
De 5 belangrijkste voordelen van slim thuisladen van EV’s
Dubbele toepasbaarheid van laadapps
In sommige gevallen kan een laadapp gebruikt worden om zowel de openbare laadpunten als de laadpunten thuis te beheren. Dat geeft de gebruiker het gemak om met één app toegang te hebben tot alle laadpunten. Bij de meeste thuislaadapps krijg je ook een fysieke laadkaart waarbij je onderweg ook bij de geselecteerde openbare laadpunten kan laden.
3. Laadapps in elektrische voertuigen
Bij de meeste elektrische auto’s zijn de laadopties niet beperkt door de laadapp op de smartphone van de bestuurder. EV’s worden meestal geleverd met vooraf geïnstalleerde software die laden vanuit het voertuig helpt te beheren, vaak nauwkeuriger dan een externe app dat kan doen.
Dat komt omdat deze app constant communiceert met de auto en in real-time gegevens kan verzamelen die hij dan kan gebruiken voor de optimalisatie van de laadsessie en de levensduur van de batterij. Zo kan de app in de wagen voorstellen aan de bestuurder om trager te rijden, als hij merkt dat het batterijverbruik hoger is dan verwacht en het bereik moet worden geoptimaliseerd.
Net als de andere apps, kan de app in de auto ook communiceren met openbare laadpunten, zodat ze de status, beschikbaarheid en kosten kunnen weergeven. Daardoor kan de app routewijzigingen voorstellen of extra laadstops toevoegen of verwijderen, vaak afhankelijk van uw rijstijl.
De app in het voertuig kan ook gekoppeld worden aan de smartphone van de bestuurder, zodat die ook informatie kan ontvangen op afstand.