Wat gebeurt er met mijn laadpaal als ik van werkgever verander?

DE REDACTIE

/

/

Heeft jouw werkgever bij jou thuis een laadpaal laten installeren, maar ga je elders een nieuwe uitdaging aan? Dan liggen er verschillende scenario’s klaar betreffende de toekomst van jouw laadpaal. In het ergste geval kan je werkgever hem terugeisen, al gebeurt dat in de praktijk weinig.

Een laadpaal laten weghalen bij een werknemer thuis is immers een kostelijke operatie. Vaak duurder dan de restwaarde van de installatie. Om discussies te vermijden, hebben veel werkgevers deze situatie dan ook beschreven in hun car policy. In veel gevallen gaan zij uit van de afschrijving van de laadpaal, waarbij de werknemer een vergoeding betaalt die overeenkomt met het nog openstaande bedrag. Een voorbeeld:

  • Een werkgever stelt een laadpaal ter beschikking van zijn werknemer ter waarde van 1.500 euro.
  • De werkgever schrijft deze af op vijf jaar.
  • Wanneer de werknemer na drie jaar van werk verandert, staat er nog 600 euro op. Mits betaling van deze vergoeding, neemt de werknemer de laadpaal over.

Er zijn uiteraard ook andere verdeelsleutels of de mogelijkheid dat de laadpaal geleased wordt. In dat laatste geval kan de (ex-)werknemer de leasing overnemen. Kijk in ieder geval je car policy na, want deze leidraad zorgt vaak voor de makkelijkste procedure.

Wat als er niets in de car policy staat?

Wanneer er niets in de car policy beschreven staat, bestaat er immers juridische onzekerheid. Je kan immers als werknemer weigeren om de laadpaal over te nemen, maar de werkgever kan het laten weghalen van de installatie ook als een te dure onderneming zien.

“Uw werkgever doet dan een kosten-batenanalyse om te bepalen of hij de laadpaal al dan niet weghaalt. Als de paal achterblijft en u er geen restwaarde voor betaalt, kan dat gezien worden als een loonvoordeel in natura en moet u nog RSZ en belastingen betalen. Sommige leasingmaatschappijen laten werknemers ook toe het contract in eigen naam voort te zetten”, vertelt Veerle Michiels, juridisch adviseur van de hr-dienstverlener SD Worx bijvoorbeeld op de website van De Tijd.