Naar verdere prijsdalingen voor Tesla in 2023?

DE REDACTIE

/

/

Begin januari pakte Tesla uit met opvallende prijsdalingen. Andere merken reageren sceptisch, maar de klanten vinden opnieuw vlotter de weg naar de wagens van Elon Musk. Maar kan die klant binnenkort nog meer prijsverlagingen verwachten?

De daling bij Tesla is een reactie op de komst van goedkopere Chinese modellen op de verschillende markten. Eentje die effect heeft. Dankzij de zowat 18% lager geprijsde Model Y en Model 3 (tot 12.000 euro) ging de vraag naar nieuwe Tesla’s de lucht in. In die mate dat de fabrikant besloten heeft de productie weer op te schalen. In februari en maart moeten in de fabriek in Shanghai weer 20.000 nieuwe Tesla’s per week van de band rollen. Daarmee is de productie dan weer op het niveau van september 2022.

Andere autoconstructeurs kijken sceptisch

Gevestigde waarden in de autoindustrie kijken sceptisch naar de move van Musk. Ze zou immers de markt verstoren. ‘Ik hoop dat ze doorgaan met verlagen tot nul, maar wij zullen doorgaan met het beschermen van de waarde van onze elektrische auto’s’, was Renault-baas Luca De Meo duidelijk in een gesprek met de Financial Times. De topman van Renault denkt dat Tesla zichzelf en andere bouwers van elektrische auto’s in de vingers snijdt: ‘Wanneer je dit doet, vernietig je zeker de waarde voor de klant.’

Ook andere partijen zijn trouwens niet al te gelukkig met de prijsdaling. Leasemaatschappijen of bezitters van een recente Model Y of Model 3 zien de restwaarde een stukje dalen, terwijl zij de volle pot hebben betaald enkele maanden geleden. Wie een wagen had gekocht die nog niet gebouwd werd, heeft wel geluk, want zij kregen het prijsverschil teruggestort.

Nog meer prijsdalingen?

Ondertussen laat Tesla weten dat deze behandeling ook in de toekomst mogelijk is. Wie een Tesla bestelt en de prijs verlaagd ziet in het productieproces, krijgt het verschil terug. Zet dat de deur open naar nog meer prijsdalingen in de toekomst? Het zou zomaar kunnen…