Hoe werkt snelladen met een elektrische auto?

DE REDACTIE

/

/

Als eigenaar van een elektrische auto wil je onderweg vlot kunnen bijladen, zodat je zonder langdurige stops je reis kunt vervolgen. Snelladers bieden hierbij de perfecte oplossing. Met hun hogere laadcapaciteit kunnen ze een elektrische auto in korte tijd opladen. In dit artikel leggen we uit hoe een snellader werkt en waarom het gebruik ervan voordelig kan zijn tijdens lange ritten.

Wat is een snellader?

Snelladers zijn laadpunten met een vermogen van minimaal 43 kW gelijkstroom (DC). Deze capaciteit kan zelfs oplopen tot wel 350 kW bij de nieuwste snellaadstations. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller een auto kan worden geladen. Het belangrijkste verschil met reguliere laadpalen is de aansluiting. Snelladers hebben vaak andere aansluitingen, zoals CCS/Combo voor Europese en Amerikaanse auto’s, en CHaDeMo voor Aziatische auto’s (worden nog weinig gebruikt).

Hoe werkt een snellader?

Wanneer je bij een snellader aankomt, verloopt het laadproces in grote lijnen hetzelfde als bij normale laadpalen. Je identificeert jezelf met je laadpas of app, steekt de kabel in de aansluiting van de auto en start het laden. Het laden duurt slechts 20 tot 30 minuten, waardoor je genoeg tijd hebt voor een korte pauze.

Tussen 20 en 80% laden voor optimale batterijconditie

Hoewel snelladers de batterij snel kunnen opladen, legt dit proces een grotere belasting op de batterij van de auto. Daarom is het aanbevolen om bij het gebruik van snelladers te laden tussen 20 en 80% van de batterijcapaciteit. Zo behoudt de batterij een optimale conditie en blijft de laadsnelheid hoog. Bovendien is het verstandig om alleen te laden wat je daadwerkelijk nodig hebt, aangezien sommige snelladers duurder kunnen zijn dan reguliere laadpalen.

Waarom laad je een EV best maximaal tot 80% op?

Vergelijk de tarieven van snelladers en laadpassen

Het loont de moeite om tarieven te vergelijken tussen verschillende aanbieders van snelladers en laadpassen. Soms kunnen de kosten per snellader variëren, afhankelijk van de locatie en de aanbieder. Door slim te kiezen waar je laadt, kun je kosten besparen en je elektrische reis nog voordeliger maken.

Voordelen van een snellader

Het gebruik van een snellader biedt enkele belangrijke voordelen. De korte laadtijd maakt langeafstandsritten haalbaar zonder lange stops, en de mogelijkheid om snel bij te laden tussen 20 en 80% houdt de batterij in optimale conditie. Bovendien zorgen steeds grotere laadcapaciteiten ervoor dat de toekomst van elektrisch rijden nog veelbelovender wordt.

Conclusie

Snelladers zijn een cruciale schakel in het elektrische ecosysteem, waardoor elektrische auto’s snel en efficiënt kunnen worden opgeladen tijdens lange ritten. Door te begrijpen hoe een snellader werkt en slim gebruik te maken van deze laadpunten, kun je moeiteloos genieten van elektrisch rijden zonder concessies te doen aan snelheid en gemak. Kies verstandig je laadmomenten en profiteer van de vele voordelen die een snellader te bieden heeft voor een optimale elektrische rijervaring!

Waar kan je in België snelladen?

Is snelladen slecht voor uw batterij?