Alles wat je moet weten over een wallbox

DE REDACTIE

/

/

Als je thuis je elektrische auto wilt opladen, zijn er verschillende mogelijkheden. Een veelgebruikte optie is het installeren van een wallbox. Maar wat is een wallbox precies en wat zijn de voordelen ervan ten opzichte van een laadpaal? In dit artikel leggen we alles uit over de wallbox en hoe je deze kunt installeren.

Wat is een wallbox?

Een wallbox is in principe hetzelfde als een laadpaal, maar het verschil zit hem in de plaatsing. Een wallbox is namelijk een laadpunt dat tegen de muur wordt gemonteerd. Het is een contact aan de muur waarmee je jouw elektrische auto kunt opladen. Een laadpaal staat daarentegen (zoals de naam al zegt) op een paal en is los van een muur geplaatst.

De voordelen van thuisladen

Het opladen van je elektrische auto thuis heeft verschillende voordelen. Allereerst is het gemakkelijk, je hebt jouw laadpunt altijd dichtbij en hoeft niet naar een openbaar laadstation te rijden. Bovendien is het vaak goedkoper om thuis op te laden. Je maakt namelijk gebruik van je eigen energie-abonnement, en als je zonnepanelen hebt, kun je zelfs gratis je auto opladen met zonne-energie.

De 5 belangrijkste voordelen van slim thuisladen van EV’s

Hoe werkt de installatie van een wallbox?

Als je besluit om een wallbox te installeren, zijn er een paar aandachtspunten waar je op moet letten. Het installeren van een wallbox is geen ingewikkeld proces, maar het moet wel veilig gebeuren. Daarom is het verstandig om een installateur in te schakelen voor de klus. Vooral omdat je aan de slag gaat met je stroomaansluiting vanuit de meterkast, is professionele hulp aan te raden. Een installateur kan ervoor zorgen dat de wallbox op de juiste manier wordt aangesloten en veilig gebruikt kan worden.

Kan ik als huurder een wallbox installeren?

Wat is het verschil met een laadpaal?

Het belangrijkste verschil tussen een wallbox en een laadpaal is de plaatsing. Een laadpaal staat vrij in de ruimte op de grond, terwijl een wallbox aan de muur hangt. Voor veel mensen die thuis een laadpunt willen installeren, is een wallbox vaak de meest praktische keuze. Je hoeft namelijk niet veel te graven om de kabel naar de laadpaal te leiden, wat de installatie gemakkelijker maakt.

Je elektrische auto opladen: 4 manieren