De afgelopen decennia zijn de lithium-ion batterijen aanzienlijk verbeterd. De vooruitgang heeft de levensduur van de batterij verlengd, de veiligheid verhoogd en het gewicht en de prijs van de batterijpakketten verlaagd. Maar zoals bij alle technologieën geldt, op voorwaarde dat u er op de juiste manier voor zorgt.
Laad je EV niet elke nacht op
Ongeacht of je de batterij slechts met een paar procent bijvult of het voertuig volledig oplaadt: elke keer dat je de batterij oplaadt, belast je de batterij. Hierdoor neemt de capaciteit van de batterij met een fractie af. Om te voorkomen dat dit zich na verloop van tijd herhaalt, moet u uw voertuig niet elke nacht inpluggen. Als je jouw auto alleen oplaadt wanneer dat nodig is, en niet de stekker in het stopcontact steekt zodra je thuiskomt, kan je de levensduur van uw accu verlengen.
Blijf tussen 20 en 80 procent lading
Net zoals u uw auto niet elke nacht moet aansluiten, moet u hem ook niet tot 100 procent opladen als dat niet nodig is. Een lithium-ion batterij is ontworpen om grote hoeveelheden energie op te slaan met een lading die eb en vloed is. Door de cellen echter te vaak leeg te laten lopen of ze helemaal op te vullen, kan de capaciteit van de batterij als geheel na verloop van tijd afnemen. Het algemene advies is om tussen 20 en 80 procent lading te houden en de batterij nooit helemaal leeg te laten lopen.
Waarom laad je een EV best maximaal tot 80% op?
De optimale laadtoestand van de batterij controleren tijdens langdurige opslag
Ten slotte draagt ook het te lang laten staan van uw EV met een volle (of lege) batterij bij tot de degradatie. Om dit te voorkomen, is het aan te raden om, als je een lange tijd wegblijft van je voertuig, de batterij tot ergens tussen 25 en 75% bij te vullen. Er zijn slimme laadstations die u hierbij kunnen helpen en ervoor kunnen zorgen dat uw accu deze grenzen niet overschrijdt.