De beste en slechtste EV’s volgens de Euro NCAP-crashtests

DE REDACTIE

/

/

Euro NCAP heeft zojuist de eerste resultaten van 2023 gepubliceerd, dus is het een goed moment om een overzicht te geven van de beste en slechtste elektrische auto’s. In de afgelopen drie jaar heeft Euro NCAP zijn beoordelingsprotocol strenger gemaakt, en de ratings zullen binnenkort opnieuw worden aangescherpt. We hebben gekeken naar de beoordelingen van elektrische modellen volgens het nieuwe protocol dat in 2020 is geïntroduceerd.

De veiligste auto

De Tesla Model S heeft de nieuwe standaard gezet op het gebied van veiligheid in 2022. Met een score van 94% voor de bescherming van de inzittenden voorin heeft dit voertuig een nieuw record gevestigd. De Model S behaalde ook uitstekende resultaten voor de bescherming van kinderen achterin, met een score van 24/24. Daarnaast werd de Model S geprezen voor zijn veiligheidsuitrusting, met een score van 95%. De rijstrookassistentie en noodremmen werkten perfect, en de score voor voetgangers- en fietsbescherming was ook hoog, met 85%.

Top 5

Deze wagens vervolledigen de top 5 door het behalen van uitstekende scores.

Bescherming
inzittenden voorin
Bescherming
inzittenden achterin
Bescherming
zwakke weggebruikers
Veiligheidsuitrusting
Tesla Model Y97%87%82%98%
Mercedes-Benz EQE95%91%83%81%
Polestar 293%89%80%83%
Nio ET596%85%83%81%

Laagste score

De Dacia Spring (getest in 2021) behaalde slechts één ster en werd niet geholpen door zijn goedkope positionering met minimale uitrusting. Het noodremsysteem detecteert geen fietsers of voetgangers en er is geen rijstrookassistent aanwezig. De score voor ‘kwetsbare weggebruikers’ en ‘uitrusting’ was dan ook laag. Bovendien presteerde de Spring ook slecht op het gebied van botsingen, met een lage score van 49% voor de bescherming van de voorste inzittenden. Voor kinderen was de score (56%), maar ook hier waren er risico’s voor het hoofd van jongere inzittenden. Dacia wijst er echter op dat de auto voldoet aan de Europese normen en voorschriften. Deze Dacia Spring blijkt ook nog steeds een verkooptopper.

Renault Zoé en zijn nulscore

In 2021 veroorzaakte de Renault Zoé veel ophef toen het een score van nul sterren kreeg. Deze stadsauto scoorde zeer slecht, vooral op het gebied van bescherming van volwassenen (43%). Het ontbreken van gordijnairbags was een belangrijk probleem. Het moet echter worden opgemerkt dat de Zoé een oudere basis had en niet opnieuw werd beoordeeld volgens het nieuwe protocol, in tegenstelling tot andere modellen. Dit is nogal vreemd, vooral omdat de score geen rekening houdt met optionele uitrusting, zoals soms het geval is. Daarom hebben we ervoor gekozen om het niet op te nemen in de lijst van slechtste scores.

Wil je de scores van meer EV’s kennen? Check ze hier!